Tips til russen

Valg av strømløsning i russetiden

Det å velge riktig strømpakke til lydanlegget sitt kan være forvirrende. Vi har derfor laget en guide som tar opp ulike utfordringer, samt fordeler og ulemper med de ulike alternativene. Aggregatparken AS leverer alle alternativene og ønsker å finne den beste løsningen for deres buss.


Aggregat

Strømaggregat er fremdeles det mest vanlige og har blitt brukt på russebusser i over 20 år. Det mest populære aggregatet heter Honda EU70is. Det leverer helt «ren» strøm og kan benyttes til alle lydanlegg. Dersom man trenger mye strøm benytter man 2 stk EU70 og hvis man trenger ekstremt mye strøm benytter man aggregattilhengere. Vi anbefaler alle å velge den ombygde EU70-versjonen vi tilbyr med fjernstartmodul og fjernkontroll. Det er både enklere og tryggere å bruke.


Inverter

Litt enkelt forklart så er en inverter en boks som endrer strømmen fra lav spenning til høy spenning. Det mest vanlige i russebusser er å endre fra 24V til 230V. Dette gjør man fordi bussen bruker 24V og lydanlegget bruker 230V. Desto lavere spenning (V) man skal endre fra desto mer krevende er "prosessen". I busser med veldig store anlegg og/eller svake dynamoer (typisk sidestilte busser) bruker man invertere som endrer fra 48V til 230V. Disse bussene blir i tillegg utstyrt med kraftige batteribanker som lades av et aggregat når man står parkert.

Inverter i russebuss blir mer og mer populært, men har et litt frynsete rykte da det er solgt mye dårlige invertere til høye priser i russebransjen. På aggregatmarkedet har vi lykkes i å få så og si alle leverandørene + russen selv til å forstå at det er Honda EU70is man bør benytte. Det russen ofte ikke vet er at det aggregatet koster seks ganger så mye i innkjøp som enklere aggregater med nesten samme ytelse, på papiret vel å merke. Slik er det også med invertere. Man kan kjøpe invertere til en femtedel av prisen. Ytelsen på papiret kan være ganske lik, men i praksis er de veldige ulike. Problemet er at flere aktører har kjøpt inn de billige inverterne og solgt de videre for det tredobbelte. Det er da lett å tenke at inverteren er bra fordi den koster så mye. Vi jobber derfor mot å få frem skillet mellom det vi kaller "hobby" kontra "proff". Russen bruker ofte vanvittige summer på å leie lydanlegg, men selv det beste lydanlegget spiller dårlig hvis strømmen ikke er korrekt. Derfor benytter anerkjente blå boksene fra Victron Energy. Dette er forholdsvis nytt for russebransjen og Aggregatparken AS er både først ute og alene om å levere komplette Victron-løsninger til russebussene. Ta gjerne kontakt med oss så hjelper vi dere.

For å bistå til at russen ikke å bli lurt er vi åpne om prisene fra våre norske leverandører. Man kan enkelt og greit sjekke prisen selv på nettsidene til våre importører. I tillegg tilbyr vi hjelp og rådgivning hvis dere lurer på å bruke andre merker eller leverandører, men er usikre på om dere har fått en god pris eller ikke.


Batteribanker

For å gjøre det hele enda mer komplisert så er det en ting til å ta hensyn til ved bruk av inverter og det er batteribank. De fleste leverandører har hittil nøyd seg med å hente strøm rett fra bussens dynamo. En dynamo lader bussens to startbatterier så lenge motoren er i gang. På forholdsvis nye russebusser eller 15 metere går det ofte greit, men en av årsakene er at lydanlegget gjerne er mindre enn man tror. På samme måte som at aggregatet ikke fungerer hvis det ikke får ren bensin så fungerer heller ikke en inverter hvis den ikke har nok tilgang til "fersk strøm" fra batterier. Dersom man skal drive et medium til stort lydanlegg samt kanskje et par røykmaskiner holder det ikke å kun bruke bussens batterier.

Aggregatparken AS leverer ulike batteribanker og tilbyr spesialbygde kasser for bedre beskyttelse og enklere håndtering. Kassene kan plasseres både inni bussen og i lasterom, men sistnevnte er mer populært dersom man ønsker å bruke mest mulig av plassen inni bussen til lydanlegg. Vi har også egne batteribanker som er spesialbygget til å passe i et forsterker-rack.


Vi tilbyr skreddersydde løsninger og leverer følgende alternativer:

- Aggregat

- Aggregat + inverter

- Aggregat + inverter + batteribank 

- Aggregat + inverter + batteribank + lader

- Inverter

- Inverter + batteribank

- Inverter + batteribank + lader